Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΟΥ

…..Που πραγματεύεται με ποιον τρόπο ο πόλεμος, ο έρωτας και οι κοινωνικές αντιθέσεις, επιδρούν στις ανθρώπινες σχέσεις και σε καθένα πρόσωπο χωριστά.
Διαδραματίζεται στο Παλέρμο γύρω στο τέλος του 1900, αλλά ο απόηχος των αγώνων των Σικελών κατά της ενοποίησης του Γαριβάλδη, είναι ακόμη ζωντανός, σαν μνήμες στους γόνους, σαν εμπειρίες καυστικές στους μεγαλύτερους, που βέβαια θα καθορίσουν τα κληροδοτήματα τους τα ιδεολογικά, πολιτισμικά, η καθαρώς υλικά, στις νεότερες γενιές.
Ο Λομπάρντι, στρατιωτικός καριέρας, βόρειος, ενωτικός, καταλήγει στο Παλέρμο υψηλόβαθμος, όπου και θα ψάξει την «Άμωμη μήτρα» που θα δώσει την επόμενη γενιά των φυλάκων της τάξης. Θα γνωρίσει την Ροζαλία, θυγατέρα ανήλικη πλούσιου Πανορμίτη, ανθενωτικού και θα την ερωτευτεί. Η Ροζαλία ατίθαση μοναχοκόρη, θα εμπλακεί σε περιπέτειες με χωρικούς που εξεγείρονται, με αναρχικούς που πυρπολούν η πυρπολούνται και θα μαθητεύσει την ζωή και τον έρωτα σε διαφορετικά στρατόπεδα, γυρεύοντας μέσα της, αλλά και στην ματιά των άλλων, την Νέα Γυναίκα (που θα κάνει την εμφάνιση της τον εικοστό αιώνα). Το αναρχικό κίνημα στην υφ-έρπουσα κινητικότητα του, ο σοσιαλισμός ως θεωρίες, ο ναζισμός να επωάζεται, και με ένα Παλέρμο-ορεκτικό λόγω θέσης, που ενώ θα δείχνει ότι αποτελεί παθητικό σκηνικό, θα αποτυπώνει, θα εξαναγκάζει η θα καθορίζει ζωές, μοίρες, προθέσεις…. Με στοιχεία ιστορικά, με μύθους που λέγονται από στόμα σε στόμα για τους ήρωες των αγώνων, και με την ταυτότητα του αφηγητή, επεδίωξε και έγινε ένα συναρπαστικής δράσης ανάγνωσμα.