Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013
Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013
ο Κωστας Θερμογιάννης με την Ελενη...εν θερμω... στο BIBLIONET
20 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:12 π.μ.
Ελένη Στασινού
τοβιβλίο.net και ο Κώστας Θερμογιάννης υποδέχεται και συνομιλεί με τη βραβευμένη συγγραφέα Ελένη Στασινού. Ο άνθρωπος πίσω από τη συγγραφέα είναι κάτι περισσότερο από αυτό που πολλοί φαντάζονται όταν φέρνουν την εικόνα του λογοτέχνη στο μυαλό τους. Όπως θα διαπιστώσετε, πίσω από τις γραμμές αυτού του ζωντανού διαλόγου, κρύβεται ένας άνθρωπος που πραγματικά βιώνει τη συγγραφή των έργων του, στηρίζεται πάνω στις δικές της δυνάμεις, στη σκληρή δουλειά, στη μελέτη και στην έρευνα. Τίποτα δεν αφήνει στην τύχη, ούτε περιμένει την επίσκεψη της έμπνευσης προκειμένου να δημιουργήσει. Ίσως εκεί να κρύβεται και η μεγάλη επιτυχία την οποία συνοδεύουν πάντα τα βιβλία της.
Κυρία Στασινού σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο το βιβλίο.net
Είστε αρκετό καιρό στον χώρο, παρακολουθώ τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνετε να είστε δίπλα στους δημιουργούς, καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά και γι αυτό σας ευχαριστώ πολύ που με συμπεριλάβατε στο δυναμικό σας.
Έχετε γράψει μερικά από τα ωραιότερα βιβλία των τελευταίων χρόνων και είναι σχεδόν αδύνατο ο αναγνώστης να τα ξεχωρίσει, το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Ο Άρης Δαβαράκης γράφει σε ένα άρθρο του: «Ένα είναι το σίγουρο. «Πνευματικοί άνθρωποι» με μονιμότητα (παλαιού) δημοσίου υπαλλήλου, δεν υπάρχουν. Όσοι από καταβολής κόσμου δοκίμασαν να δημιουργήσουν τέχνη με επιτυχία και αναγνώριση (έστω και μετά θάνατον) ξέρουν ότι η έκλαμψη αυτή η μυστήρια που τη λέμε «έμπνευση» είναι αυτοδύναμη και συμφωνία μαζί της δεν μπορείς να κάνεις, να κάτσει πλάι σου για πάντα.» Εσείς από πού αντλείτε την έμπνευσή σας και δημιουργείτε τέτοιες εξαιρετικές ιστορίες;
Ευχαριστώ πολύ για τον χαρακτηρισμό των βιβλίων μου ως «από τα ωραιότερα βιβλία των τελευταίων χρόνων». Αυτόν λοιπόν τον τιμητικό χαρακτηρισμό θα χρησιμοποιήσω ως εφαλτήριο στην σημερινή μας συζήτηση.
Όσο περισσότερο καλό, αποδείξει ο χρόνος πως είναι ένα βιβλίο, αυτό από μόνο του αποτελεί την μαρτυρία, για το πόσο «μαρτύρησε» ο γράφων κατά την διάρκεια της εκπόνησης του. Είναι μια διαδικασία που δεν χρειάζεται να περιγράψω διότι έχει εκτενώς παρουσιαστεί.
Θα μείνω σε αυτήν ως μέσον έκφρασης του δημιουργού της.
Πιστεύω πως η γραφή καθώς και όλες οι τέχνες κραυγάζουν. Όχι απλώς προσπαθώντας να εξυψώσουν τα αισθητήρια μας, η τις εγκεφαλικές διεργασίες μας. Κραυγάζουν μοναξιά, αντίθεση, αντίσταση. Κραυγάζουν αδικία. Κραυγάζουν φόβο.
Η δημιουργία εν πρώτοις βέβαια και είναι μια πράξη σωστική. Διότι οριοθετεί. Και μέσα στα όρια φυσικά, νομικά, θεσμικά, πολιτισμικά, ο άνθρωπος αισθάνεται ασφαλής.
Έτσι, σε προσωπικό επίπεδο, το άτομο δημιουργώντας, οριοθετεί τον πανικό του μέσα σε ένα ανασφαλή απέραντο κόσμο.
Σε επόμενο στάδιο, όμως το έργο μπορεί να αποτελέσει πολιτική πράξη. Διότι έχει την δύναμη να δώσει έκφραση στην αγανάκτηση. Να προσδώσει ύφος και ένταση στην απώλειά.
Ο αυξανόμενος φόβος- θυμός η ο πόνος, δεν θα αντανακλάται πλέον σε πρόσωπό. Θα έχει διοχετευθεί σε έργο. Εξ-ασφαλίζοντας για ένα διάστημα την εσωτερική συνοχή του δημιουργού, αλλά συγχρόνως έχοντας μεταλλαχτεί σε όπλο υπερ-ατομικής χρήσης.
Ο δημιουργός άλλοτε θα αποτυπώσει την εποχή του, κάποτε θα την ακυρώσει ερχόμενος πίσω στους αιώνες η και οδεύοντας σε απώτερο μέλλον. Προσωπικά και έχω μείνει στην εποχή μου (Νύχτες Υποταγής - Η Βιολονίστρια) και έχω ακυρώσει τον χρόνο (Απόδραση προς το Φως) κάποτε εργάστηκα σε πρόσφατο παρελθόν (ο Στέφανος του Ελαιώνα - Η Αυτοκρατορία των Δήθεν) αλλά και έχω διατρέξει αιώνες (Η Γυναίκα των Δελφών- Η Ροζαλία).
Πάντοτε δουλεύω, δίχως να περιμένω την έμπνευση
Αναφορικά λοιπόν με την ρήση που μου αναφέρατε «ότι η έκλαμψη αυτή η μυστήρια που τη λέμε «έμπνευση» είναι αυτοδύναμη και συμφωνία μαζί της δεν μπορείς να κάνεις, να κάτσει πλάι σου για πάντα» διατηρώ τις ενστάσεις μου. Πιστεύω στην εργασία την μεθοδική, την επίμονη, την «δημοσιο-υπαλληλική» αν θέλετε, για μεγάλα η μικρά διαστήματα. Δεν πιστεύω στην έμπνευση, με τον τρόπο που συνήθως εννοείται. Μα πως με κοπιώδη και μεθοδική ενασχόληση, θα υπάρξουν σίγουρα οι φωτεινές στιγμές που θα απογειώσουν λογο-τεχνικά το κείμενο.
Παρόλο που δεν ανήκω στο δόγμα, θα πω ένα παράδειγμα που μου αρέσει για την αλήθεια του.
Σαν ο Μωυσής διάταξε να χωριστούν στα δυο τα νερά, λέγεται πως δεν άνοιξαν παρά σαν περπάτησε η πρώτη γυναίκα προς την θάλασσα, σίγουρη για τα λόγια του.
Θέλω να πω θαύματα συμβαίνουν σαν αποδείξουμε πως τα αξίζουμε. Εν προκειμένω λοιπόν, αν σκύψεις αποφασιστικά στο αντικείμενο σου, δεν μπορεί παρά να πεισθεί και το θέμα, και το εύρημα, και το ύφος και η τεχνική, και η ωραία φωτεινή στιγμή που λέγεται-θεωρείται εμπνευσμένη.
Όσο για την πηγή -άντληση… Έχω βαρεθεί να ακούω πως μια λέξη, μια εικόνα, μια σκηνή στον δρόμο οδηγεί την πένα … Η λέξη, η σκηνή, η εικόνα, το πρόσωπο, το συμβάν, η νότα, το οτιδήποτε, είναι απλώς κλειδιά. Τα κλειδιά που ανοίγουν δρόμους. Οι δρόμοι αυτοί δεν αφορούν τους άλλους. Αφορούν εμάς και τον βαθύτερο μας εαυτό. Αυτόν τον εαυτό, τον έχουμε χάσει, τον έχουμε θάψει, θελήσαμε να τον αφανίσουμε διότι δεν αντέχαμε την εικόνα του. Με τα κλειδιά αυτά οδηγούμαστε σε πολύ παλιές δικές μας εποχές, σε βιώματα δικά μας σκεπασμένα λήθη, σε αποτρόπαια και φρικιαστικά δικά μας πρόσωπά, σε αμαρτωλές η όχι δικές μας ανείπωτες επιθυμίες..
Τα αναχώνουμε λοιπόν με την πρόφαση της δημιουργίας.
Τα ανασκευάζουμε. Τα λυτρώνουμε. Τα αθωώνουμε η τα τιμωρούμε μέσα από τους ήρωες μας.
Πρέπει να αποδεχτούμε επιτέλους πως όλοι οι παίχτες ενός έργου είμαστε εμείς. Που απλώς δεν θα αντέχαμε τέτοιου εύρους προσωπική σχάση. Κι επιθυμούμε να ενοποιηθούμε, μηδενίζοντας κάποιους επιβραβεύοντας άλλους, ώστε με λιγότερες εσωτερικές διαμάχες οδηγηθούμε όπου δει. Σε προσωπική δυνατόν ολοκλήρωση.
Εκδόσεις ΩκεανόςISBN: 978-960-6769-48-1
Η γυναίκα των Δελφών είναι το τελευταίο σας βιβλίο. Η Πηγή, μια ξεχωριστή αλλά συνάμα κι αταίριαστη με την εποχή και τον τόπο που διαμένει γυναίκα, βιώνει τον έρωτα αλλά οι συγκυρίες κάνουν την εξέλιξη της ιστορίας τραγική. Είναι άραγε ίδιον του έρωτα η δημιουργία τόσο έντονων συναισθημάτων που οδηγούν ακόμα και στην αδελφοκτονία;
«Ο έρωτας και ο Θάνατος είναι το Α και το Ω του σύμπαντος κόσμου και του σύμπαντος θεού. Είναι το “είναι” και το “μηδέν” του όντος. Τα δύο μισά και αδελφά συστατικά του.»
Γκεμμα Λιαντινης
Μετά από αυτό τον ορισμό τι μπορεί να πει κανείς.
Απλώς θα θυμίσω πως κάποτε γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παθών. Κι όλοι μας λίγο η πολύ έχουμε γίνει γνώστες της ψυχολογίας του ερωτευμένου διότι καθένας έχει βρεθεί στην ίδια η παρόμοια θέση μια η και περισσότερες φορές. Άρα έχουμε βιώσει την ένταση αυτού του παράφορου και πολλές φορές θανατηφόρου ενστίκτου που μας αρέσει να το να το ντύνουμε με μανδύα συναισθήματος.
Οι έρωτες μου σπάνια θα περιγράψουν τον πνευματικό έρωτα του Πλατωνισμού. Θα μείνουν να ανιχνεύσουν με φροντίδα και περιέργεια, τον έρωτα που γίνεται συνώνυμος του θανάτου. Και αν «ξεκουράζω» τον πρωταγωνιστή μου αμείβοντάς τον ίσως στο τέλος, με έναν εκλεπτυσμένο πνευματικό έρωτα, θα έχει πληρώσει προηγουμένως ακριβά την γνώση του με την ύλη, και το πάθος που εμπνέει η εμπνέεται από αυτήν.
Και για να έρθουμε στην «Γυναίκα των Δελφών». Εδώ διαπιστώνουμε πως η Πηγή μόνον σαν ανήλικη βίωσε τον απόλυτο έρωτα.
Μετά την τραγωδία ωρίμασε δυσανάλογα.
Κι ενώ οι λοιποί στον περίγυρο έμεναν στάσιμοι νοητικά και συναισθηματικά, η ωρίμαζαν με την συνήθη αργότητα που υπέβαλλε ο αιώνας αλλά και το άγριος τόπος, εκείνη, μέσα από μια σύντομη σχετικά διαδικασία, απέκτησε συνείδηση της τραγικότητας που εμπεριέχει η ζωή.
Και αντί να φερθεί σαν συνηθισμένη γυναίκα, δηλαδή να πάψει να ευτυχεί έχοντας αυτήν την συνείδηση του θανάτου, πέρασε στο άκρο όπου τρελοί, μύστες και παιδιά κατοικούν.
Ευτυχούσε μέσα στο σφαιρικό θαύμα της ζωής,(που τα περικλείει όλα) με γενναιοδωρία, γενναιοψυχία, και ιδίως με πίστη για την δύναμη που ο μυστηριακός αυτός τόπος εξέπεμπε και με την οποία μπορούσε να οπλίσει τους κατοίκους του.
Η Πηγή έναν έρωτα έζησε που θα μπορούσε να την οδηγήσει επίσης στον θάνατο. Ένα και μοναδικό πάθος. Από κει και μετά, απλώς ήταν αντικείμενο του πάθους των άλλων.
Η Πηγή είχε αποκτήσει την ευρεία ματιά της γνώσης. Και της κατανόησης.
Ό,τι έδινε από εκεί και μετά, δεν ήταν «τόνοι ερωτικοί αναδομένοι από κάποια ανεμοδαρμένα βάθη» – όπως θα έλεγε ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος -
Ήταν η αποδοχή της ανθρώπινης φύσης, η αγάπη γι αυτή την ατελή φύση, ο πόνος για αυτήν την ατέλεια, η συμμετοχή σε αυτήν έμπρακτα.
Η Πηγή ήταν το πλάσμα που θα μπορούσε να είναι το νοητικό-συναισθηματικό -πνευματικό -ψυχικό άθροισμα των ανδρών και των γυναικών του καιρού της.
Αυτό το σπάνιο πλάσμα που είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο αξιοθαύμαστο, δεν θα μπορούσε παρά να αμειφθεί από τις δυνάμεις του τόπου, με κάποιον που με έναν τρόπο θα υπηρετούσε τον αγαπημένο τόπο και τις χθόνιες δυνάμεις του.
Ποια ήταν η αφορμή για να τοποθετήσετε την ιστορία αυτή στους Δελφούς, τι είναι εκείνο που εννοιολογικά αλλά και σημειολογικά «κρύβεται» πίσω την επιλογή σας αυτή;
Η ύλη και τα αντικείμενα που δείχνουν νεκρά, ομιλούν. Την γλώσσα τους την συλλαμβάνουν κάποιοι. Άλλοι την γλώσσα αυτή των πραγμάτων την δέχονται ως ανατρίχιασμα. Ως δέος. ψίθυρο. Όνειρο. Όραμα.
Όταν τα πράγματα, οι τόποι, τα αγάλματα, εκπέμπουν ένδον κλήσεις, τα πρόσωπα-δέκτες φωτίζονται από φωταψίες μυστικές.
Τότε είναι, που διαλέγουν αυτό η εκείνο, αυτόν η τον άλλον, διαγράφουν, υπογράφουν, περιγράφουν, καθορίζουν και ποτέ δεν καθορίζονται. Αυτές οι ανοιχτωσιές του νου, αυτές οι «εμπνεύσεις» που λέγαμε παραπάνω, είναι ανταμοιβές, δουλειάς, μόχθου και σεβασμού σε αυτό που μας περιβάλλει και δεν έχει όνομα.
Η γυναίκα των Δελφών πέτυχε μια σημαντική διεθνή διάκριση. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Μετά τόσον καιρό που έχει περάσει –δεδομένου του ότι το γεγονός συνέβη το 2011- δεν θα σήμαινε και πολλά το να μιλούσα για την διάκριση αυτήν καθ’ εαυτή. Όμως θα μπορούσα να μιλήσω για κάτι άλλο που είναι το συμπέρασμα από όλη την πνευματική ουσιαστικά, και κατά βάση εσωτερική γιορτή της διάκρισης. Πως αυτή η διάκριση ήταν η αιτία να κατανοήσω το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του δημιουργήματος και του παραλήπτη του.
Στην προκειμένη περίπτωση το χάσμα που υπάρχει μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη.
Διότι το o συγγραφέας και ο αναγνώστης ανήκουν σε δυο διαφορετικές πλευρές με το βιβλίο ανάμεσα τους.
Κι ενώ στην πλευρά του συγγραφέα ενυπάρχει - ακόμα και στις πιο φρικώδεις διηγήσεις- το στοιχείο μιας υφέρπουσας αθωότητας, μια διάθεση παρθενογένεσης που φυσικά πάντοτε καταλήγει σε αποτυχία - και αυτό είναι ένα δράμα μυστικό που αφορά τον γράφοντα - ο αναγνώστης δίχως να υποψιάζεται καν τον Γολγοθά της δημιουργίας του βιβλίου, σπανίως αποδίδει σεβασμό.
Αντιθέτως ξεκινά με καχυποψία απέναντι στο βιβλίο. Σκεφτείτε πόσα βιβλία αγγίζονται και εν ριπή οφθαλμού απαξιώνονται, για λόγους που ίσως δεν μας αφορούν εδώ.
Όταν λοιπόν συνέβη το γεγονός αυτό της διάκρισης, συνειδητοποίησα πως μετρημένα πρόσωπα, δεν ήσαν «Οι Απέναντι» αναγνώστες, μα ήσαν αυτοί που με περιέργεια μεν, αλλά και με την ανάλογη προς την «συγγραφική» αθωότητα, κατανόησαν διαδικασίες, σκέψεις, δυσκολίες, νοήματα, συναισθάνθηκαν καταστάσεις και εντάσεις, ανέλυσαν και τελικά απεδέχθησαν (και γιατί όχι) την αξία του βιβλίου αυτού. Το βιβλίο αυτό μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά για έναν ακόμα λόγο. Με απομάκρυνε από ολιγόψυχους και ολιγόνοες, και με έφερε κοντά σε ανθρώπους που δεν φανταζόμουν την ύπαρξη τους, και τώρα πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.
Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση θεσμών αλλά και αξιών. Πιστεύετε πως οι άνθρωποι του λόγου μπορούν να συμβάλλουν με τα έργα τους στην έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση ή είναι και οι ίδιοι ανήμπορα θύματα των καιρών?
Η διανόηση έχει ήδη προδοθεί από τους ίδιους της πνευματικούς ταγούς. Την στιγμή που μόνο με λόγια αντιπροσωπεύουν τον Λόγο και τον Ανθρωπισμό, ποιο υψηλό ιδεώδες μπορούν να διασώσουν; (όλα σβήστηκαν, χαροπαλεύουν η μεταλλάχτηκαν)
Πως μπορούν - όντες κακέκτυπα οι ίδιοι - να δημιουργήσουν μια τάξη που θα είναι ικανή και στιβαρή ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει διασώζοντας μια Πατρίδα που ψυχορραγεί όχι μόνο οικονομικά μα και πνευματικά, αλλά και που η τάξη αυτή θα είναι ικανή να συσχετίζεται και με τις ανάγκες και τους σκοπούς και τα οράματα μιας ανθρωπότητας που επίσης φθίνει?
Ήδη η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν χτυπήσει την διανόηση εξαθλιώνοντας την παντελώς. Με τέτοια κατακερματισμένα μυαλά, αποχαυνωμένες συνειδήσεις και θαμμένα ιδανικά, πως οι «μαθητές» να μην παράγουν έργο εγωκεντρικό, ρηχό, και διανοητικά άθλιο? Πώς να μην ανακυκλώνεται η κατάπτωση, όταν οι δημιουργοί, για την φήμη, την προβολή και την παρείσφρηση σε κρατικούς μηχανισμούς, ξεπουλούν ιερά και όσια;
Εκείνο που έχω να πω είναι πως οφείλουμε να σταθούμε αντιμέτωποι και όχι συμπλέοντες σε αυτή την κρίση. Να προσπαθούμε να αφυπνίζουμε και όχι να νανουρίζουμε τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Να βροντοφωνάζουμε πως στο πνεύμα δεν αρμόζει η υποδούλωση στις υποσχέσεις παραδείσων. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε δημιουργία άβουλων πολιτών. Ας μην υποκύψουμε έναντι κανενός πινακίου φακής.
Γνωρίζουμε πως ήδη ετοιμάζετε το νέο σας βιβλίο. Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό και να μας δώσετε ένα πιθανό σημείο του χρόνου που αυτό θα κυκλοφορήσει.
Πριν το Πάσχα θα κυκλοφορήσει ένα παραμύθι μαγικού ρεαλισμού, για ενήλικες. Κάπου εκεί θα εκδοθεί και ένα μυθιστόρημα μου, το οποίο θεωρώ ως το κομψοτέχνημα της έως τώρα λογοτεχνικής μου πορείας.
Το μεγάλο επικό μου μυθιστόρημα ακόμα δεν ξέρω πότε θα εκδοθεί. Όμως μπορώ να σας πω πως η υπόθεση του διαδραματίζεται στην Σικελία την εποχή της Αγροτικής επανάστασης.1888-1893. Και ιστορεί την γοητευτική μα και ενδιαφέρουσα ωρίμανση μιας ανήλικης αριστοκράτισσας, μέσα από τις αντίθετες πολιτικές ροπές και τα ρεύματα του καιρού. Μια κατά βάση ερωτική ιστορία μα με έντονο το ιστορικό υπόβαθρο. Και όπως συνηθίζω στις ηρωίδες μου, (εφόσον προαναφέραμε ότι όλες τις εμπεριέχω και με περιέχουν) την δικαιώνω με διαφορετικό πάλι τρόπο.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνομιλία μας.
Ευχαριστώ πολύ και να ευχηθώ πάντα αξιόλογα βήματα να κάνετε ώστε να επικουρείτε με την αυστηρότητα και την αισθητική σας το «τραυματισμένο» σώμα του λογοτεχνικού μας χώρου.
Η Ελένη Στασινού γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.
Έργα της:
Ποίηση: Οι Οδύνες της Μετάλλαξης (1991), Ποιο πέρα (1998)
Μυθιστορήματα: Η Κουμπάρα η Μαργαρίτα (1997), Απόδραση προς το Φως (1999), Ο Στέφανος του Ελαιώνα (2000), Η Αγία Πόρνη της καρδιάς του (2003), Οντισιόν (2004), Το Λιμάνι της Ζωής μου (συλλογικό, 2007), Νύχτες Υποταγής (2008), Η Γυναίκα των Δελφών (2011)
τοβιβλίο.net και ο Κώστας Θερμογιάννης υποδέχεται και συνομιλεί με τη βραβευμένη συγγραφέα Ελένη Στασινού. Ο άνθρωπος πίσω από τη συγγραφέα είναι κάτι περισσότερο από αυτό που πολλοί φαντάζονται όταν φέρνουν την εικόνα του λογοτέχνη στο μυαλό τους. Όπως θα διαπιστώσετε, πίσω από τις γραμμές αυτού του ζωντανού διαλόγου, κρύβεται ένας άνθρωπος που πραγματικά βιώνει τη συγγραφή των έργων του, στηρίζεται πάνω στις δικές της δυνάμεις, στη σκληρή δουλειά, στη μελέτη και στην έρευνα. Τίποτα δεν αφήνει στην τύχη, ούτε περιμένει την επίσκεψη της έμπνευσης προκειμένου να δημιουργήσει. Ίσως εκεί να κρύβεται και η μεγάλη επιτυχία την οποία συνοδεύουν πάντα τα βιβλία της.
Κυρία Στασινού σας καλωσορίζουμε στο δικτυακό τόπο το βιβλίο.net
Είστε αρκετό καιρό στον χώρο, παρακολουθώ τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνετε να είστε δίπλα στους δημιουργούς, καταλαβαίνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά και γι αυτό σας ευχαριστώ πολύ που με συμπεριλάβατε στο δυναμικό σας.
Έχετε γράψει μερικά από τα ωραιότερα βιβλία των τελευταίων χρόνων και είναι σχεδόν αδύνατο ο αναγνώστης να τα ξεχωρίσει, το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Ο Άρης Δαβαράκης γράφει σε ένα άρθρο του: «Ένα είναι το σίγουρο. «Πνευματικοί άνθρωποι» με μονιμότητα (παλαιού) δημοσίου υπαλλήλου, δεν υπάρχουν. Όσοι από καταβολής κόσμου δοκίμασαν να δημιουργήσουν τέχνη με επιτυχία και αναγνώριση (έστω και μετά θάνατον) ξέρουν ότι η έκλαμψη αυτή η μυστήρια που τη λέμε «έμπνευση» είναι αυτοδύναμη και συμφωνία μαζί της δεν μπορείς να κάνεις, να κάτσει πλάι σου για πάντα.» Εσείς από πού αντλείτε την έμπνευσή σας και δημιουργείτε τέτοιες εξαιρετικές ιστορίες;
Ευχαριστώ πολύ για τον χαρακτηρισμό των βιβλίων μου ως «από τα ωραιότερα βιβλία των τελευταίων χρόνων». Αυτόν λοιπόν τον τιμητικό χαρακτηρισμό θα χρησιμοποιήσω ως εφαλτήριο στην σημερινή μας συζήτηση.
Όσο περισσότερο καλό, αποδείξει ο χρόνος πως είναι ένα βιβλίο, αυτό από μόνο του αποτελεί την μαρτυρία, για το πόσο «μαρτύρησε» ο γράφων κατά την διάρκεια της εκπόνησης του. Είναι μια διαδικασία που δεν χρειάζεται να περιγράψω διότι έχει εκτενώς παρουσιαστεί.
Θα μείνω σε αυτήν ως μέσον έκφρασης του δημιουργού της.
Πιστεύω πως η γραφή καθώς και όλες οι τέχνες κραυγάζουν. Όχι απλώς προσπαθώντας να εξυψώσουν τα αισθητήρια μας, η τις εγκεφαλικές διεργασίες μας. Κραυγάζουν μοναξιά, αντίθεση, αντίσταση. Κραυγάζουν αδικία. Κραυγάζουν φόβο.
Η δημιουργία εν πρώτοις βέβαια και είναι μια πράξη σωστική. Διότι οριοθετεί. Και μέσα στα όρια φυσικά, νομικά, θεσμικά, πολιτισμικά, ο άνθρωπος αισθάνεται ασφαλής.
Έτσι, σε προσωπικό επίπεδο, το άτομο δημιουργώντας, οριοθετεί τον πανικό του μέσα σε ένα ανασφαλή απέραντο κόσμο.
Σε επόμενο στάδιο, όμως το έργο μπορεί να αποτελέσει πολιτική πράξη. Διότι έχει την δύναμη να δώσει έκφραση στην αγανάκτηση. Να προσδώσει ύφος και ένταση στην απώλειά.
Ο αυξανόμενος φόβος- θυμός η ο πόνος, δεν θα αντανακλάται πλέον σε πρόσωπό. Θα έχει διοχετευθεί σε έργο. Εξ-ασφαλίζοντας για ένα διάστημα την εσωτερική συνοχή του δημιουργού, αλλά συγχρόνως έχοντας μεταλλαχτεί σε όπλο υπερ-ατομικής χρήσης.
Ο δημιουργός άλλοτε θα αποτυπώσει την εποχή του, κάποτε θα την ακυρώσει ερχόμενος πίσω στους αιώνες η και οδεύοντας σε απώτερο μέλλον. Προσωπικά και έχω μείνει στην εποχή μου (Νύχτες Υποταγής - Η Βιολονίστρια) και έχω ακυρώσει τον χρόνο (Απόδραση προς το Φως) κάποτε εργάστηκα σε πρόσφατο παρελθόν (ο Στέφανος του Ελαιώνα - Η Αυτοκρατορία των Δήθεν) αλλά και έχω διατρέξει αιώνες (Η Γυναίκα των Δελφών- Η Ροζαλία).
Πάντοτε δουλεύω, δίχως να περιμένω την έμπνευση
Αναφορικά λοιπόν με την ρήση που μου αναφέρατε «ότι η έκλαμψη αυτή η μυστήρια που τη λέμε «έμπνευση» είναι αυτοδύναμη και συμφωνία μαζί της δεν μπορείς να κάνεις, να κάτσει πλάι σου για πάντα» διατηρώ τις ενστάσεις μου. Πιστεύω στην εργασία την μεθοδική, την επίμονη, την «δημοσιο-υπαλληλική» αν θέλετε, για μεγάλα η μικρά διαστήματα. Δεν πιστεύω στην έμπνευση, με τον τρόπο που συνήθως εννοείται. Μα πως με κοπιώδη και μεθοδική ενασχόληση, θα υπάρξουν σίγουρα οι φωτεινές στιγμές που θα απογειώσουν λογο-τεχνικά το κείμενο.
Παρόλο που δεν ανήκω στο δόγμα, θα πω ένα παράδειγμα που μου αρέσει για την αλήθεια του.
Σαν ο Μωυσής διάταξε να χωριστούν στα δυο τα νερά, λέγεται πως δεν άνοιξαν παρά σαν περπάτησε η πρώτη γυναίκα προς την θάλασσα, σίγουρη για τα λόγια του.
Θέλω να πω θαύματα συμβαίνουν σαν αποδείξουμε πως τα αξίζουμε. Εν προκειμένω λοιπόν, αν σκύψεις αποφασιστικά στο αντικείμενο σου, δεν μπορεί παρά να πεισθεί και το θέμα, και το εύρημα, και το ύφος και η τεχνική, και η ωραία φωτεινή στιγμή που λέγεται-θεωρείται εμπνευσμένη.
Όσο για την πηγή -άντληση… Έχω βαρεθεί να ακούω πως μια λέξη, μια εικόνα, μια σκηνή στον δρόμο οδηγεί την πένα … Η λέξη, η σκηνή, η εικόνα, το πρόσωπο, το συμβάν, η νότα, το οτιδήποτε, είναι απλώς κλειδιά. Τα κλειδιά που ανοίγουν δρόμους. Οι δρόμοι αυτοί δεν αφορούν τους άλλους. Αφορούν εμάς και τον βαθύτερο μας εαυτό. Αυτόν τον εαυτό, τον έχουμε χάσει, τον έχουμε θάψει, θελήσαμε να τον αφανίσουμε διότι δεν αντέχαμε την εικόνα του. Με τα κλειδιά αυτά οδηγούμαστε σε πολύ παλιές δικές μας εποχές, σε βιώματα δικά μας σκεπασμένα λήθη, σε αποτρόπαια και φρικιαστικά δικά μας πρόσωπά, σε αμαρτωλές η όχι δικές μας ανείπωτες επιθυμίες..
Τα αναχώνουμε λοιπόν με την πρόφαση της δημιουργίας.
Τα ανασκευάζουμε. Τα λυτρώνουμε. Τα αθωώνουμε η τα τιμωρούμε μέσα από τους ήρωες μας.
Πρέπει να αποδεχτούμε επιτέλους πως όλοι οι παίχτες ενός έργου είμαστε εμείς. Που απλώς δεν θα αντέχαμε τέτοιου εύρους προσωπική σχάση. Κι επιθυμούμε να ενοποιηθούμε, μηδενίζοντας κάποιους επιβραβεύοντας άλλους, ώστε με λιγότερες εσωτερικές διαμάχες οδηγηθούμε όπου δει. Σε προσωπική δυνατόν ολοκλήρωση.
Εκδόσεις ΩκεανόςISBN: 978-960-6769-48-1
Η γυναίκα των Δελφών είναι το τελευταίο σας βιβλίο. Η Πηγή, μια ξεχωριστή αλλά συνάμα κι αταίριαστη με την εποχή και τον τόπο που διαμένει γυναίκα, βιώνει τον έρωτα αλλά οι συγκυρίες κάνουν την εξέλιξη της ιστορίας τραγική. Είναι άραγε ίδιον του έρωτα η δημιουργία τόσο έντονων συναισθημάτων που οδηγούν ακόμα και στην αδελφοκτονία;
«Ο έρωτας και ο Θάνατος είναι το Α και το Ω του σύμπαντος κόσμου και του σύμπαντος θεού. Είναι το “είναι” και το “μηδέν” του όντος. Τα δύο μισά και αδελφά συστατικά του.»
Γκεμμα Λιαντινης
Μετά από αυτό τον ορισμό τι μπορεί να πει κανείς.
Απλώς θα θυμίσω πως κάποτε γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων παθών. Κι όλοι μας λίγο η πολύ έχουμε γίνει γνώστες της ψυχολογίας του ερωτευμένου διότι καθένας έχει βρεθεί στην ίδια η παρόμοια θέση μια η και περισσότερες φορές. Άρα έχουμε βιώσει την ένταση αυτού του παράφορου και πολλές φορές θανατηφόρου ενστίκτου που μας αρέσει να το να το ντύνουμε με μανδύα συναισθήματος.
Οι έρωτες μου σπάνια θα περιγράψουν τον πνευματικό έρωτα του Πλατωνισμού. Θα μείνουν να ανιχνεύσουν με φροντίδα και περιέργεια, τον έρωτα που γίνεται συνώνυμος του θανάτου. Και αν «ξεκουράζω» τον πρωταγωνιστή μου αμείβοντάς τον ίσως στο τέλος, με έναν εκλεπτυσμένο πνευματικό έρωτα, θα έχει πληρώσει προηγουμένως ακριβά την γνώση του με την ύλη, και το πάθος που εμπνέει η εμπνέεται από αυτήν.
Και για να έρθουμε στην «Γυναίκα των Δελφών». Εδώ διαπιστώνουμε πως η Πηγή μόνον σαν ανήλικη βίωσε τον απόλυτο έρωτα.
Μετά την τραγωδία ωρίμασε δυσανάλογα.
Κι ενώ οι λοιποί στον περίγυρο έμεναν στάσιμοι νοητικά και συναισθηματικά, η ωρίμαζαν με την συνήθη αργότητα που υπέβαλλε ο αιώνας αλλά και το άγριος τόπος, εκείνη, μέσα από μια σύντομη σχετικά διαδικασία, απέκτησε συνείδηση της τραγικότητας που εμπεριέχει η ζωή.
Και αντί να φερθεί σαν συνηθισμένη γυναίκα, δηλαδή να πάψει να ευτυχεί έχοντας αυτήν την συνείδηση του θανάτου, πέρασε στο άκρο όπου τρελοί, μύστες και παιδιά κατοικούν.
Ευτυχούσε μέσα στο σφαιρικό θαύμα της ζωής,(που τα περικλείει όλα) με γενναιοδωρία, γενναιοψυχία, και ιδίως με πίστη για την δύναμη που ο μυστηριακός αυτός τόπος εξέπεμπε και με την οποία μπορούσε να οπλίσει τους κατοίκους του.
Η Πηγή έναν έρωτα έζησε που θα μπορούσε να την οδηγήσει επίσης στον θάνατο. Ένα και μοναδικό πάθος. Από κει και μετά, απλώς ήταν αντικείμενο του πάθους των άλλων.
Η Πηγή είχε αποκτήσει την ευρεία ματιά της γνώσης. Και της κατανόησης.
Ό,τι έδινε από εκεί και μετά, δεν ήταν «τόνοι ερωτικοί αναδομένοι από κάποια ανεμοδαρμένα βάθη» – όπως θα έλεγε ο Ι.Μ.Παναγιωτόπουλος -
Ήταν η αποδοχή της ανθρώπινης φύσης, η αγάπη γι αυτή την ατελή φύση, ο πόνος για αυτήν την ατέλεια, η συμμετοχή σε αυτήν έμπρακτα.
Η Πηγή ήταν το πλάσμα που θα μπορούσε να είναι το νοητικό-συναισθηματικό -πνευματικό -ψυχικό άθροισμα των ανδρών και των γυναικών του καιρού της.
Αυτό το σπάνιο πλάσμα που είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο αξιοθαύμαστο, δεν θα μπορούσε παρά να αμειφθεί από τις δυνάμεις του τόπου, με κάποιον που με έναν τρόπο θα υπηρετούσε τον αγαπημένο τόπο και τις χθόνιες δυνάμεις του.
Ποια ήταν η αφορμή για να τοποθετήσετε την ιστορία αυτή στους Δελφούς, τι είναι εκείνο που εννοιολογικά αλλά και σημειολογικά «κρύβεται» πίσω την επιλογή σας αυτή;
Η ύλη και τα αντικείμενα που δείχνουν νεκρά, ομιλούν. Την γλώσσα τους την συλλαμβάνουν κάποιοι. Άλλοι την γλώσσα αυτή των πραγμάτων την δέχονται ως ανατρίχιασμα. Ως δέος. ψίθυρο. Όνειρο. Όραμα.
Όταν τα πράγματα, οι τόποι, τα αγάλματα, εκπέμπουν ένδον κλήσεις, τα πρόσωπα-δέκτες φωτίζονται από φωταψίες μυστικές.
Τότε είναι, που διαλέγουν αυτό η εκείνο, αυτόν η τον άλλον, διαγράφουν, υπογράφουν, περιγράφουν, καθορίζουν και ποτέ δεν καθορίζονται. Αυτές οι ανοιχτωσιές του νου, αυτές οι «εμπνεύσεις» που λέγαμε παραπάνω, είναι ανταμοιβές, δουλειάς, μόχθου και σεβασμού σε αυτό που μας περιβάλλει και δεν έχει όνομα.
Η γυναίκα των Δελφών πέτυχε μια σημαντική διεθνή διάκριση. Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτό;
Μετά τόσον καιρό που έχει περάσει –δεδομένου του ότι το γεγονός συνέβη το 2011- δεν θα σήμαινε και πολλά το να μιλούσα για την διάκριση αυτήν καθ’ εαυτή. Όμως θα μπορούσα να μιλήσω για κάτι άλλο που είναι το συμπέρασμα από όλη την πνευματική ουσιαστικά, και κατά βάση εσωτερική γιορτή της διάκρισης. Πως αυτή η διάκριση ήταν η αιτία να κατανοήσω το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του δημιουργήματος και του παραλήπτη του.
Στην προκειμένη περίπτωση το χάσμα που υπάρχει μεταξύ συγγραφέα και αναγνώστη.
Διότι το o συγγραφέας και ο αναγνώστης ανήκουν σε δυο διαφορετικές πλευρές με το βιβλίο ανάμεσα τους.
Κι ενώ στην πλευρά του συγγραφέα ενυπάρχει - ακόμα και στις πιο φρικώδεις διηγήσεις- το στοιχείο μιας υφέρπουσας αθωότητας, μια διάθεση παρθενογένεσης που φυσικά πάντοτε καταλήγει σε αποτυχία - και αυτό είναι ένα δράμα μυστικό που αφορά τον γράφοντα - ο αναγνώστης δίχως να υποψιάζεται καν τον Γολγοθά της δημιουργίας του βιβλίου, σπανίως αποδίδει σεβασμό.
Αντιθέτως ξεκινά με καχυποψία απέναντι στο βιβλίο. Σκεφτείτε πόσα βιβλία αγγίζονται και εν ριπή οφθαλμού απαξιώνονται, για λόγους που ίσως δεν μας αφορούν εδώ.
Όταν λοιπόν συνέβη το γεγονός αυτό της διάκρισης, συνειδητοποίησα πως μετρημένα πρόσωπα, δεν ήσαν «Οι Απέναντι» αναγνώστες, μα ήσαν αυτοί που με περιέργεια μεν, αλλά και με την ανάλογη προς την «συγγραφική» αθωότητα, κατανόησαν διαδικασίες, σκέψεις, δυσκολίες, νοήματα, συναισθάνθηκαν καταστάσεις και εντάσεις, ανέλυσαν και τελικά απεδέχθησαν (και γιατί όχι) την αξία του βιβλίου αυτού. Το βιβλίο αυτό μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά για έναν ακόμα λόγο. Με απομάκρυνε από ολιγόψυχους και ολιγόνοες, και με έφερε κοντά σε ανθρώπους που δεν φανταζόμουν την ύπαρξη τους, και τώρα πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.
Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, όχι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κρίση θεσμών αλλά και αξιών. Πιστεύετε πως οι άνθρωποι του λόγου μπορούν να συμβάλλουν με τα έργα τους στην έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση ή είναι και οι ίδιοι ανήμπορα θύματα των καιρών?
Η διανόηση έχει ήδη προδοθεί από τους ίδιους της πνευματικούς ταγούς. Την στιγμή που μόνο με λόγια αντιπροσωπεύουν τον Λόγο και τον Ανθρωπισμό, ποιο υψηλό ιδεώδες μπορούν να διασώσουν; (όλα σβήστηκαν, χαροπαλεύουν η μεταλλάχτηκαν)
Πως μπορούν - όντες κακέκτυπα οι ίδιοι - να δημιουργήσουν μια τάξη που θα είναι ικανή και στιβαρή ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει διασώζοντας μια Πατρίδα που ψυχορραγεί όχι μόνο οικονομικά μα και πνευματικά, αλλά και που η τάξη αυτή θα είναι ικανή να συσχετίζεται και με τις ανάγκες και τους σκοπούς και τα οράματα μιας ανθρωπότητας που επίσης φθίνει?
Ήδη η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα έχουν χτυπήσει την διανόηση εξαθλιώνοντας την παντελώς. Με τέτοια κατακερματισμένα μυαλά, αποχαυνωμένες συνειδήσεις και θαμμένα ιδανικά, πως οι «μαθητές» να μην παράγουν έργο εγωκεντρικό, ρηχό, και διανοητικά άθλιο? Πώς να μην ανακυκλώνεται η κατάπτωση, όταν οι δημιουργοί, για την φήμη, την προβολή και την παρείσφρηση σε κρατικούς μηχανισμούς, ξεπουλούν ιερά και όσια;
Εκείνο που έχω να πω είναι πως οφείλουμε να σταθούμε αντιμέτωποι και όχι συμπλέοντες σε αυτή την κρίση. Να προσπαθούμε να αφυπνίζουμε και όχι να νανουρίζουμε τις ανθρώπινες συνειδήσεις. Να βροντοφωνάζουμε πως στο πνεύμα δεν αρμόζει η υποδούλωση στις υποσχέσεις παραδείσων. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε δημιουργία άβουλων πολιτών. Ας μην υποκύψουμε έναντι κανενός πινακίου φακής.
Γνωρίζουμε πως ήδη ετοιμάζετε το νέο σας βιβλίο. Θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτό και να μας δώσετε ένα πιθανό σημείο του χρόνου που αυτό θα κυκλοφορήσει.
Πριν το Πάσχα θα κυκλοφορήσει ένα παραμύθι μαγικού ρεαλισμού, για ενήλικες. Κάπου εκεί θα εκδοθεί και ένα μυθιστόρημα μου, το οποίο θεωρώ ως το κομψοτέχνημα της έως τώρα λογοτεχνικής μου πορείας.
Το μεγάλο επικό μου μυθιστόρημα ακόμα δεν ξέρω πότε θα εκδοθεί. Όμως μπορώ να σας πω πως η υπόθεση του διαδραματίζεται στην Σικελία την εποχή της Αγροτικής επανάστασης.1888-1893. Και ιστορεί την γοητευτική μα και ενδιαφέρουσα ωρίμανση μιας ανήλικης αριστοκράτισσας, μέσα από τις αντίθετες πολιτικές ροπές και τα ρεύματα του καιρού. Μια κατά βάση ερωτική ιστορία μα με έντονο το ιστορικό υπόβαθρο. Και όπως συνηθίζω στις ηρωίδες μου, (εφόσον προαναφέραμε ότι όλες τις εμπεριέχω και με περιέχουν) την δικαιώνω με διαφορετικό πάλι τρόπο.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συνομιλία μας.
Ευχαριστώ πολύ και να ευχηθώ πάντα αξιόλογα βήματα να κάνετε ώστε να επικουρείτε με την αυστηρότητα και την αισθητική σας το «τραυματισμένο» σώμα του λογοτεχνικού μας χώρου.
Η Ελένη Στασινού γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.
Έργα της:
Ποίηση: Οι Οδύνες της Μετάλλαξης (1991), Ποιο πέρα (1998)
Μυθιστορήματα: Η Κουμπάρα η Μαργαρίτα (1997), Απόδραση προς το Φως (1999), Ο Στέφανος του Ελαιώνα (2000), Η Αγία Πόρνη της καρδιάς του (2003), Οντισιόν (2004), Το Λιμάνι της Ζωής μου (συλλογικό, 2007), Νύχτες Υποταγής (2008), Η Γυναίκα των Δελφών (2011)
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013
Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013
Φώτης Κατσιμπούρης (Fotis Katsimpouris): Της Κλειώς Τσαλαπάτη για το βιβλίο "Ο Όρκος"
Φώτης Κατσιμπούρης (Fotis Katsimpouris): Της Κλειώς Τσαλαπάτη για το βιβλίο "Ο Όρκος": https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202010147317915&set=gm.598461936877396&type=1&theater "Ο ΟΡΚΟΣ", του Φώ...
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013
Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013
Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013
ΕΠΑΡΚΕΙΑ
Ήσουν εσύ
τις εποχές που περιφρόνησες
Τις ερμηνείες των υπόγειων ποταμών
ήθελες να αγνοείς
Ποτέ σου δεν πεθύμησες
τα μυστικά να διαρρήξεις
που σε περίκλειαν
Κι ούτε λαδάκι
σε ξοδεμένη αγάπη
ποτέ απόδωσες
Τώρα
ανελέητα άπελπις πλέεις
στην επάρκεια σου μέσα
Κι εγω δεν θέλω
Γεσθημανή να στήσω
για να προσευχηθείς...
τις εποχές που περιφρόνησες
Τις ερμηνείες των υπόγειων ποταμών
ήθελες να αγνοείς
Ποτέ σου δεν πεθύμησες
τα μυστικά να διαρρήξεις
που σε περίκλειαν
Κι ούτε λαδάκι
σε ξοδεμένη αγάπη
ποτέ απόδωσες
Τώρα
ανελέητα άπελπις πλέεις
στην επάρκεια σου μέσα
Κι εγω δεν θέλω
Γεσθημανή να στήσω
για να προσευχηθείς...
Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο καιρός της συγγραφής είναι ένας απολύτως εγωϊστικός καιρός. Τότε ο γράφων ζει σε κόσμο που αναπλάθει, ή αναδημιουργεί, ή καταστρέφοντας διορθώνει. Τότε είναι αυτός και αυτός. Οι άλλοι υπάρχουν υποτυπωδώς κι όποιος πει το αντίθετο θεωρώ πως δεν κάνει τίποτε αρκετά επαρκώς. Συγγράφω σημαίνει θυσιάζω. Σχέσεις ιδιαίτερες, κοινωνικές οφειλές, προσωπικά δρώμενα αγαπημένα. Συγγράφω ση...μαίνει συλλέγω πληροφορίες για το θέμα μου, διαβάζω για το θέμα μου, δεν αναλώνομαι τουτέστιν με άλλο γράφημα, διότι υπάρχει Μόνο όραση εσωτερική και εξωτερική που αφορά στον προσωπικό σκοπό. Τον καιρό της συγγραφής σωρρεύεις τους κόπους (γραφήματα) των άλλων. Σε κοιτούν αυτοί οι κόποι χλευαστικά κάποτε, σαν τους πνευματικούς τους δημιουργούς... Άλλοτε, αν ανήκουν στην κατηγορία των προαναφερθέντων γραφημάτων (αν έγιναν με θυσίες) περιμένουν με υπομονή να έρθει ο χρόνος τους. Τώρα λοιπόν ήταν ο χρόνος που ανάμεσα σε πάμπολλα πονήματα άπλωσα το χέρι και πήρα το βιβλίου του ΑΛΛΟΥ. Και Βρέθηκα Αλλού. Για ώρες, μέρες, ξανά και ξανά. Καθόρισα και ωράριο ανάγνωσης. Τίποτε δεν θα με εμπόδιζε ή θα με έφερνε πίσω. Και χάρηκα. Χάρηκα όχι μόνο επιδερμικά. Χάρηκα για αυτήν την ίδια την λογοτεχνία. Διότι όσο και να προσπαθούν κάποιοι να την πληγώνουν, προσθέτοντας της ξέφτια, η δουλεύοντας την ύπουλα ως σαράκια, αυτή Δεν λαβώνεται διότι κάποιοι την υπηρετούν ως αληθινοί "θεράποντες" Κι εκεί να δείς την γλώσσα την Ελληνική να απογειώνει τις πνευματικές διεργασίες που υπηρετεί, κι εκεί να δείς τα συγγραφικά τεχνάσματα, εκεί να δεις τα νοήματα τα δυσκολότερα πως απαλοίφουν τις αιχμές και γίνονται εύληπτα, εκεί οι εικόνες, και η ιστορία μέσα και πίσω και πάνω από πρόσωπα, κι εκεί να δεις χαρτογράφηση χαρακτήρων, και άποψη συγγραφική. Και ταξείδι στον τόπο, τον χρόνο, την ψυχή του ανθρώπου....Με τέτοιο έργο ΑΛΛΟΥ, είναι που λες τίποτε δεν χάθηκε στον χώρο μας. Φτάνεις να ζηλέψεις και στιγμές του, θάθελες να είχες την αντοχή να επεξεργαστείς τέτοια πολυπλοκότητα υπόθεσης, προσώπων, εκφραστικών μέσων... Χάρηκα με όλες τις αισθήσεις μου. Αυτή την χαρά θα έπρεπε να εισπράττουμε από την Λογοτεχνία. Σ' ευχαριστώ δημιουργέ.
Και μιλάω για τον συγγραφέα ΤΑΣΟ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΓΚΕΝΤΖΟ και το βιβλίο του "ΨΥΧΈΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΖΕΣΤΑΝΕ ΑΓΑΠΗ"
Το ευχαριστώ στην Ελένη Στασινού!
Posted by ΤΑΣΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΓΚΕΝΤΖΟΣ
Μία βραβευμένη συγγραφέας με πλούσιο και
αναγνωρισμένο συγγραφικό έργο λέει καλά λόγια για το δεύτερο
μυθιστόρημα ενός άλλου συγγραφέα...
Για ένα δικό μου μυθιστόρημα!
Για ένα δικό μου μυθιστόρημα!
Τα καλά λόγια είναι κάτι περισσότερο από
καλά! Λόγια που δεν περιμένει να ακούσει κανείς, λόγια που ονειρεύεται
να ακούσει έστω και για μία φορά στη ζωή ο καθένας από εμάς για το έργο
του...
Ο συγγραφέας που ακούει αυτά τα καλά λόγια δεν είναι κάποιος που έχει φτάσει κάπου...
Πολλές είναι οι φορές που τα καλά λόγια
τα οποία ακούμε από τους άλλους... ξεχνιούνται με το πέρασμα του χρόνου
και δείχνουν να έχουν χάσει την αξία τους...
Άφησα τον χρόνο να περάσει κι αυτά τα λόγια δε λένε να φύγουν από τα αυτιά μου!
Τα λόγια της Ελένης Στασινού θα τα θυμάμαι για πάντα!
Δε θα τα θυμάμαι επειδή είναι μια εγκωμιαστική κριτική για τις "Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη", αλλά επειδή αυτά τα λόγια τα είπε η συγκεκριμένη γυναίκα.
Ήρθα στην Αθήνα και την ευχαρίστησα... με μια επίσκεψη στο σπίτι της!
Μιλήσαμε για λογοτεχνία, γελάσαμε... μου έκανε το τραπέζι!
Χάρηκα πολύ που βρέθηκα με την Ελένη και με τον συντροφό της τον Λευτέρη!
Χάρηκα την κουβέντα μας και για μια ακόμα φορά θαύμασα τον τρόπο που σκέπτονται κάποιοι άνθρωποι!
Την ευχαριστώ τώρα και δημόσια!
Άφησα τον χρόνο να περάσει κι αυτά τα λόγια δε λένε να φύγουν από τα αυτιά μου!
Τα λόγια της Ελένης Στασινού θα τα θυμάμαι για πάντα!
Δε θα τα θυμάμαι επειδή είναι μια εγκωμιαστική κριτική για τις "Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη", αλλά επειδή αυτά τα λόγια τα είπε η συγκεκριμένη γυναίκα.
Ήρθα στην Αθήνα και την ευχαρίστησα... με μια επίσκεψη στο σπίτι της!
Μιλήσαμε για λογοτεχνία, γελάσαμε... μου έκανε το τραπέζι!
Χάρηκα πολύ που βρέθηκα με την Ελένη και με τον συντροφό της τον Λευτέρη!
Χάρηκα την κουβέντα μας και για μια ακόμα φορά θαύμασα τον τρόπο που σκέπτονται κάποιοι άνθρωποι!
Την ευχαριστώ τώρα και δημόσια!
Δε θέλω να σας κουράσω με πολλά λόγια...
Σας χαρίζω την κριτική της γενναιόδωρης Ελένης για τις "Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη."
Σας χαρίζω την κριτική της γενναιόδωρης Ελένης για τις "Ψυχές που δεν τις ζέστανε η Αγάπη."
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013
Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013
Βιβλιόφιλοι :): Νύχτες υποταγής. Κριτική από αναγνώστρια
Βιβλιόφιλοι :): Νύχτες υποταγής. Κριτική από αναγνώστρια: Καλησπέρα στους φίλους. Καλησπέρα στην Συγγραφέα Κα Ελένη Στασινού. Μετά την ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, που ήταν και η αφορμή, να ακούσω για σέ...
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013
Πιγκουίνος: Η τοπογραφία του τρόμου
Πιγκουίνος: Η τοπογραφία του τρόμου: Το ότι εβδομηντατόσα χρόνια μετά, πρέπει να εξηγήσεις εξ αρχής τι σημαίνει φασισμός, δεν το λες και μεγάλη πρόοδο. Ένα μίγμα αμορφωσιάς, ...
Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013
Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013
Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013
Τρίτη 23 Ιουλίου 2013
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013
Κυριακή 21 Ιουλίου 2013
Σάββατο 20 Ιουλίου 2013
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013
Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013
Κυριακή 14 Ιουλίου 2013
Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013
Ο ΝΙΚΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ για ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ.
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, Ελένη Στασινού
12 Ιου 2013
Μύθοι, δοξασίες... μέρες ύπουλες, σκοτεινές στην ελληνική ύπαιθρο του 19ου αιώνα.
Μια
Ελλάδα που πέπρωται να ζήσει, να ισορροπήσει ανάμεσα στο χθες
της οθωμανικής υποταγής και στο πικρό τώρα που στιγματίζουν η αμάθεια, η
ανασφάλεια, οι ληστρικές επιδρομές. Μια Ελλάδα που συνεχίζει το αέναο
ταξίδι προς το άπειρο με όχημα τη γλώσσα, την πίστη, τη δίψα για το
δίκιο και την ελευθερία! Το δίκιο του φτωχού, τη στηλίτευση των δυνατών,
των πουλημένων στο σξίωμα για να μεταμορφωθούν τελικά σε νέους
δυνάστες.
Πέρα
και πάνω από αυτά η μορφή της Πηγής, της γυναίκας που προτίμησε να
βαδίσει κόντρα στην εποχή της. Για τους χωρικούς είναι η παράξενη, η
ξένη, η ανήκουσα σε άλλο φύλο. εκείνη τελικά που θα τολμήσει πράγματα
αδιανόητα για την πλειοψηφία των γυναικών της εποχής που γνώριζαν μονάχα
το τρίπτυχο "γυναίκα-σύζυγος-μητέρα".
Εντύπωση
προκαλεί το πώς η συγγραφέας κατάφερε να ενώσει υποδειγματικά την
ιστορία με την πορεία της κεντρικής της ηρωίδας. Διόλου τυχαία η επιλογή
των ονομάτων. Όλα έχουν τον σημαίνοντα ρόλο τους, όλα οδηγούν εκεί που
μόνο το σύμπαν ενός συγγραφέα μπορεί να ορίσει, αν και όχι απαραίτητα. 

Μέσα
στο ονειρικό τοπίο της άγιας καθημερινότητας δεσπόζουν και οι ανασκαφές
στο χώρο του μαντείου των Δελφών. Η περιγραφή του σεισμού, η εμφάνιση
αρχαίων μαρμάρων και μετόπων απ' τα έγκατα της γης, είναι παραπάνω απο
αριστουργηματική. Ζεις με το βιβλίο αυτό. Έτσι απλά. Οσμίζεσαι τη λάσπη,
τη βροχή, τον ίδρω των σωμάτων, τον κάματο της αγροτικής ζωής.
Συμπάσχεις με τον μονόφθαλμο Ιορδάνη, τρέμεις στην ενδεχόμενη αποκάλυψη
των μυστικών. Είσαι μια ανάσα από τους πόνους της γέννας, αναπνέεις την
υγρασία σε σπήλαια ξεχασμένα ακόμα και από τους θεούς...
Όχι τυχαία, το βιβλίο έτυχε μιας πολύ σημαντικής διακρίσεως. Ε
πιλέχτηκε από τον πολιτιστικό και λογοτεχνικό φορέα INSULAEUROPEAτου πανεπιστημίου της Περούτζια και ήταν μεταξύ οκτώ βιβλίων που παρουσιάστηκαν από τις συγγραφείς.

Τίτλος της έκθεσης βιβλίου Umbria libri ο ακόλουθος: «Ήταν μια φορά η Γυναίκα...."
Η
έκθεση έχει μία ιδιαιτερότητα που την ξεχωρίζει από τις άλλες του
είδους της. Είναι ο δεσμός της τοπικής εκδοτικής παραγωγής με εκείνη
της εθνικής και της διεθνούς.
Αναζητήστε
οπωσδήποτε αυτό το βιβλίο, αν η Ιστορία, ειδωμένη μέσα από τη μορφή
ενός μυθιστοροήματος, σας γοητεύει ιδιαίτερα. Αν ψάχνετε έργα που είναι
προϊόντα ενδελεχούς μελέτης και γι' αυτό άξια λόγου αι ύπαρξης.
έτοιμη και η καρτούλα από μένα με απόσπασμα από το βιβλίο.
Από καρδιάς εύχομαι να είναι καλοτάξιδο
Κλικια να επισκεφθείτε την τοποθεσία του βιβλίου στην επίσημη σελίδα των εκδόσεων Ωκεανός
ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΌΦΥΛΛΟ
Η
Πηγή, όμορφη κι αέρινη σαν νεράιδα του δάσους, μεγαλώνει με τον πατέρα
της, άνθρωπο προοδευτικό για τα δεδομένα της εποχή του Όθωνα και των
Βαυαρών αντιβασιλέων. Στους Δελφούς, η ζωή κυλά πάνω στα παλιά ήθη που
θέλουν το κορίτσι αδύναμο και σκιά του άνδρα. Όμως η Πηγή είναι
διαφορετική. Θα ερωτευθεί τον νεαρό Δανιήλ και θα του δοθεί με όλη της
την καρδιά. Ο Μιχαήλ, ο μεγαλύτερος αδελφός του αγαπημένου της,
τυφλωμένος από τον ερωτικό πόθο, θα γίνει αδελφοκτόνος. Φονιάς και
ξεγραμμένος απ' όλους, θα κρυφτεί στα βουνά και θα ενωθεί με τους
ληστές...
Ζει με μια και μόνο ελπίδα: να μπορέσει μια ημέρα να κερδίσει την Πηγή, τη μεγάλη αγάπη της ζωής του...
Ζει με μια και μόνο ελπίδα: να μπορέσει μια ημέρα να κερδίσει την Πηγή, τη μεγάλη αγάπη της ζωής του...
Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013
Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013
Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013
Κυριακή 30 Ιουνίου 2013
Οι μικρές πορνες
Κρυφούς πολέμους
φυσούν τα χάδια
κι άπατες νύχτες
Πτώματα βγάζουμε
στο σώμα
και στο μυαλό σπυριάζουμε
αναβολές
Θάλεγα
τα κορίτσια
με τα γυμνά ποδάρια
ξέρουν καλύτερα
που αναδεύουν την ζωή
ολονυκτίς
να μη σαπίσει
Κι ακόμα θάλεγα
όλα πως θαβρισκαν
το νόημα τους
αν την πομπή τους ένα βράδυ
ακολουθούσαμε.......
φυσούν τα χάδια
κι άπατες νύχτες
Πτώματα βγάζουμε
στο σώμα
και στο μυαλό σπυριάζουμε
αναβολές
Θάλεγα
τα κορίτσια
με τα γυμνά ποδάρια
ξέρουν καλύτερα
που αναδεύουν την ζωή
ολονυκτίς
να μη σαπίσει
Κι ακόμα θάλεγα
όλα πως θαβρισκαν
το νόημα τους
αν την πομπή τους ένα βράδυ
ακολουθούσαμε.......
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)